Nagelaten geschriften

Met het overlijden van Etienne Vermeersch is een hele bibliotheek aan kennis en wijsheid teloorgegaan. Zijn geheugen was indrukwekkend. Hij kon bijvoorbeeld foutloos lange fragmenten uit de Ilias van Homerus, de Divina Commedia van Dante of de cantates van Bach voordragen. Hij was net zo goed vertrouwd met wiskundige inzichten, van de gulden snede over de Fibonaccigetallen en de identiteit van Euler, tot de relativiteitstheorie en de wetten van de thermodynamica. Hij had een grondige kennis van de architectuur, de muziek, het theater en de beeldende kunsten, van Giotto en Caravaggio tot Kandinsky en Roger Raveel. Hij was bekend met de paleontologie, de cybernetica, de semiotiek, de moleculaire biologie en de astronomie. Weinigen kenden beter het werk van Baruch Spinoza, Immanuel Kant en Karl Popper. Verder was hij expert in de geschiedenis en de geschriften van het christendom, het jodendom, de islam en zelfs van het hindoeïsme en het confucianisme.
Nagelaten geschriften bevat een reeks teksten over de thema’s die Etienne Vermeersch zijn hele leven bezighielden. Het boek bevat wetenschappelijke en filosofische artikelen die hier voor het eerst in een Nederlandse vertaling verschijnen en toespraken, nota’s en opiniestukken die hij in de loop van zijn lange academische carrière schreef over zaken als identiteit, migratie, geloof, milieu, abortus, euthanasie, overbevolking en kunst. De teksten geven de tijdgeest weer van de voorbije decennia en maken duidelijk hoezeer Etienne Vermeersch zijn stempel drukte op de mentaliteitswijzigingen die tijdens zijn leven plaatsvonden.
Johan Braeckman en Dirk Verhofstadt waren medewerkers, collega’s en bovenal intieme vrienden van Etienne Vermeersch. Ze brengen met dit boek een eerbetoon aan de intellectuele erfenis van een van Vlaanderens belangrijkste filosofen.

Nooit meer slachten

De mens eet graag vlees. Dat is al duizenden jaren zo, maar door de groeiende wereldbevolking en de stijgende vraag naar vlees, eieren, zuivel en andere dierlijke producten legt dat een enorme druk op onze planeet, onze gezondheid en de dieren zelf. Ons eetpatroon lijkt niet langer houdbaar.
Maar wat als we toch vlees kunnen blijven eten? Echt vlees, gemaakt uit dierlijke cellen of zelfs enkele moleculen, zonder dat er dieren voor geslacht worden. Want van een cel van één enkele koe kunnen we een heel dorp voeden.
In Nooit meer slachten neemt Paul Shapiro ons mee in de race om dat schone, veiligere en meer duurzame vlees in de winkel en op ons bord te krijgen. Hij praatte met visionairen, ging kijken in onderzoekscentra en luisterde mee in de vergaderruimtes van de grote bedrijven. In dit baanbrekende boek beschrijft hij de zoektocht naar kweekvlees en het levendige debat over het onderwerp.
Kweekvlees is een revolutie die onze manier van eten voorgoed kan veranderen.

De keuken van Catalonië

Catalonië, méér dan een politieke crisis
Catalonië ligt in het noordoosten van Spanje, waar het aanschurkt tegen de Franse Pyreneeën. De natuur en cultuur in de regio kennen hun gelijke niet. In De keuken van Catalonië reist José Pizarro van het bonte Barcelona met zijn imposante Gaudí-bouwwerken naar de Romeinse en Griekse ruïnes in Girona en de afgelegen stranden aan de Costa Brava om een aantal van de populairste Catalaanse gerechten in een eigenzinnig jasje te steken.
Josés culinaire avontuur begint steevast op de markt, waar hij zijn hart ophaalt aan het verse vlees, de verse vis en de verse groenten in de kraampjes. Hij tovert er typisch Catalaanse gerechten mee op tafel, zoals de klassieke patatas bravas, een heerlijk stoofpotje van kip met langoustines en rijst met konijn. Van een snelle tortilla met wilde paddenstoelen tot winterse, langzaam gegaarde lamsschouder met asperges en zeekraal en verfijnde hazelnoot-pruimgebakjes, Josés interpretatie van de Catalaanse smaken zal je ongetwijfeld inspireren om zelf aan de slag te gaan in de keuken.
Laat je door Josés met prachtige omgevingsfoto’s geïllustreerde De keuken van Catalonië meenemen naar dit bijzonder fascinerende deel van de wereld.

Poetin